středa 14. června 2023

Darts Cup FINALS 2023

V sobotu 10. 6. 2023 se odehrál finálový turnaj a vyvrcholení třetího ročníku Darts Cup Vysočina, aktuálně největšího seriálu turnajů v elektronických šipkách na Vysočině. Finále se uskutečnilo po roce opět v Bowling Baru Pražská v Havlíčkově Brodě.
Nominační turnaje se odehrály na 6 hracích místech (1 hrací místo v začátku seriálu ukončilo činnost) a celkově bylo odehráno 151 nominačních turnajů. Nejaktivnějším hracím místem byl Helax Sport Bar Havlíčkův Brod, kam přišlo průměrně téměř 24 hráčů na turnaj! Nejvíce hráčů se ukázalo v Bowling Baru v HB, a to přesně 103. Nejvíce hráčů na 1 turnaj hracího místa přišlo na Bowling, kde si zahrálo 45 hráčů!

Meloun: Bareš (2.), Daňo (1.), Rosenberg (3.)

Bowling: Pluhař (2.), Neuwirth (1.), Musílek (3.)

Jiřická: Adam (2.), Stoklasa (1.), Voda (3.)

Helax: Šimůnek (3.), Neuwirth (1.), Benda (2.)

Tankovna: Linhart (3.), Párová (2.), chybí Tunkr (1.)

Music Bar Dváca: Blažek vz. Jonák M. (2.), Palán (1.), Bříza (3.)

Celého seriálu se zúčastnilo 259 šipkařů (223 mužů a 36 žen), což je o 56 hráčů a téměř 28 % více než loni. Celkový žebříček již potřetí ovládl Lukáš Daňo se ziskem 3200 bodů. Druhé místo obsadil Petr Palán (2980 b.), třetí skončil Jan Stoklasa (2800 b.) a na čtvrtém místě se umístil se stejným bodovým ziskem Jan Neuwirth  (2800 b.), ale měl horší průměr na turnaj. Mezi ženami zvítězila Kamila Párová před Lenkou Čermákovou a Veronikou Pavlišovou.

Celkový žebříček: Čermáková (2.), Párová (1.), Pavlišová (3.); dole Palán (2.), Daňo (1.), Stoklasa (3.)

Celkově nejaktivnějším hráčem byl Petr Musílek z Chotěboře, který odehrál dosud rekordních 56 turnajů v základní části. Nejvíce odehraných turnajů mezi ženami měla Veronika Pavlišová (42 turnajů). Nejvíce vítězných turnajů měl na svém kontě Lukáš Daňo, který slavil vítězství v 21 turnajích a o 3 vítězné turnaje překonal výkon z předchozích ročníků Honzy Stoklasy (2022) a Davida Bártla (2021). Nejvíce turnajů na 1 hracím místě vyhrál Petr Palán. V Chotěboři zvítězil ve 14 turnajích, o 1 více než loni Jan Stoklasa na Jiřické.

Hráči s nejvíce odehranými a vítěznými turnaji: Musílek (56 odehraných turnajů), Pavlišová (42 odehraných turnajů), Daňo (21 vyhraných turnajů)


Novým šampiónem je Jan Stoklasa

Do turnaje mužů se přihlásilo 49 hráčů (o 2 hráče více jak druhý ročník) z celkem 85 nominovaných (64 + 21 náhradníků). Podle počtu přihlášených hráčů se poprvé hrálo systémem skupin oboustranného pavouku a následným KO pavoukem pro 24 hráčů (předchozí ročníky se hrálo systémem skupin každý s každým). Hráči byli rozděleni do 8 skupin/pavouků po 6-7 hráčích, kde se hrálo na 2 vítězné legy. Z každé skupiny postupovali první 3 hráči do 16finále (vítěz pravé strany měl jisté osmifinále). Domácího prostředí dokázal využít Josef Vondra, který se proházel z těžké skupiny až do čtvrtfinále turnaje, kde pak prohrál v odvetě prvního finále s Davidem Bártlem 0:4. Nejvyrovnanější utkání osmifinále bylo určitě mezi Jaromírem Váňou a Petrem Palánem, kde musel rozhodnout až poslední leg, ve kterém Petr zvítězil a postoupil do čtvrtfinále.
Tradičně skvěle připraveni přijeli Josef Rezek, Lukáš Benda, David Bártl či Jan Stoklasa, kteří se probojovali do semifinále. Semifinálové výsledky vypadají jednoznačně oproti zápasům ve čtvrtfinále, kde se hrály 2 utkání do rozhodujícího legu (poměrem 4:3 vyhráli Pepa Rezek nad Petrem Čámským a Lukáš Benda nad Petrem Palánem). Semifinále vyhráli jednoznačně Honza Stoklasa 5:0 a Pepa Rezek 5:2. Pro oba hráče to tak byla první finálová účast v krátké historii Darts Cupu. Třetí místo tak obsadili Lukáš Benda a David Bártl, jenž třetí příčku obsadil už potřetí!
Finále bylo kvalitní a koukatelné. Pepa to měl skvěle rozjeté a vedl už 3:1, pak však začal úřadovat Honza a Pepovi do konce zápasu nedovolil zavřít double. Novým šampiónem Darts Cupu se tak stal JAN STOKLASA!

Prémiové vítězství pro Lucii Konečnou

Turnaje žen se zúčastnilo 18 hráček z celkových 28 nominovaných (24 + 4 náhradnice). Hráčky byly rozděleny do 4 skupin po 4-5 a z každé skupiny postupovaly 3 hráčky do play-off. Vítězky skupin měly přímý postup do čtvrtfinále. Vítězka celkového žebříčku Kamila Párová skončila v semifinále na šipkách světelské hráčky Lenky Fidrové. Spolu s Kamilou se na třetím místě umístila Mirka Janečková ze Světlé, která po vítězství ve skupině porazila Iris Macháčkovou a v semifinále pak prohrála s brněnskou hráčkou Luckou Konečnou těsným rozdílem 2:3. Do finále se tak po roce probojovala obhájkyně vítězství Lenka Fidrová a spolu s ní poprvé Lucie Konečná. 
Finále bylo vcelku vyrovnané a mírným favoritem byla Lenka, bohužel pro ní nezískala druhý titul a po výsledku 4:2 se novu šampiónkou Darts Cupu stala LUCIE KONEČNÁ

Nejúspěšnější muži a ženy hlavního turnaje - nahoře Benda (3.), Bártl (3.), Fidrová (2.), Párová (3.), Janečková (3.), Vondra (5.), Palán (5.), Čámský (5.), Rezek (2.) ; dole vítězové Stoklasa a Konečná 




Vítězové hlavních turnajů Lucie Konečná a Jan Stoklasa

Malé Finále vyhrál Michal Voda

Do Malého Finále se prezentovalo 38 hráčů, kteří již nehráli hlavní turnaje nebo se do nich nenominovali. Vítězem se stal Michal Voda, který v krásném finále porazil vítěze žebříčku a držitele nejvíce vyhraných turnajů Lukáše Daňa. 
Třetí místo obsadil Rosťa Hranický a čtvrtý skončil mladík Pavel Suchý. Nejlepší ženou se po skvělém výkonu stala Denisa Steinerová, která skončila na celkovém 7. místě.

Nejlepší hráči Malého Finále + Superfinále - nahoře Suchý ml. (4.), Daňo (2.), Hranický (3.); dole Voda (vítěz), Steinerová (nejlepší žena) a Neuwirth (vítěz Superfinále)

Superfinále ovládl Jan Neuwirth

Pro vítěze jednotlivých hracích míst byl připraven samostatný turnaj ve hře Cricket. Nasazení do KO pavouka bylo dle získaných bodů v místním žebříčku. Celý turnaj se hrál na 2 vítězné legy. Vítězem se stal Jan Neuwirth, který ve finále porazil budoucího šampiona Jana Stoklasu. Na třetích místech se umístili Lukáš Daňo a Petr Palán.

Vítěz Superfinále Jan Neuwirth




Losované ceny

Během turnaje proběhly 2 bloky losovaných cen. Prvních 30 cen + 1 (moc děkujeme Honzovi Milichovskému za nové šipky, které věnoval do turnaje) se losovalo po odehrání skupin, zbytek po skončení turnaje. 
Na závěr mezi všechny účastníky se losoval notebook. Šťastným vítězem se stal havlíčkobrodský šipkový talent Pavel Suchý, kterého vylosoval vítěz turnaje mužů Honza Stoklasa. Moc gratulujeme...

Šťastný vítěz notebooku Pavel Suchý

Poděkování na závěr...

Všem moc děkujeme za podporu na turnaji, především všem rozhodčím jednotlivých hracích míst a hráčům, kteří pomohli s organizací. Dále personálu Bowling Baru za skvělou obsluhu a občerstvení po celou dobu turnaje. Moc děkujeme za zpětnou vazbu a připomínky. 
Vždy je co zlepšit do dalšího ročníku, a i když se nelze zavděčit všem hráčům, tak se vám budeme snažit vyhovět.

Už teď se těšíme na další ročník a souboje nejen na jednotlivých hracích místech... Ať to lítá...

Foto: Ondřej Bareš, Kamila Párová

 

  

Žádné komentáře:

Okomentovat