pondělí 7. listopadu 2022

Darts Cup FINALS 2022

V sobotu 29. 10. 2022 se odehrál finálový turnaj a slavnostní zakončení druhého ročníku Darts Cup Vysočina, aktuálně největšího seriálu turnajů v elektronických šipkách na Vysočině. Finále se uskutečnilo opět v Bowling Club Baru v Havlíčkově Brodě.
Nominační turnaje se hrály na 7 hracích místech (1 hrací místo v průběhu ukončilo činnost) a celkově bylo odehráno 158 nominačních turnajů. Nejaktivnějším hracím místem byl Pivní Bar Meloun ve Světlé nad Sázavou, kam přišlo průměrně téměř 20 hráčů na turnaj! Nejvíce hráčů se ukázalo v Bowling Baru v HB, a to přesně 76, což je o 4 více než loni u Melouna). Nejvíce hráčů na 1 turnaj hracího místa přišlo do Sokolovny, kde si zahrálo 33 hráčů. Nejvíce hráčů však přišlo na vložený turnaj v KD Světlá v rámci Poháru Města, kde hrálo 38 hráčů.
Celého seriálu se zúčastnilo 203 šipkařů (170 mužů a 33 žen), což je o 11 hráčů méně než loni. Vítězství v celkovém žebříčku obhájil Lukáš Daňo se ziskem 2850 bodů. Druhé místo obsadil Jan Stoklasa (2650 b.), třetí skončil Rostislav Fikar (2490 b.) a na čtvrtém místě se umístil Lukáš Benda (2430 b.). Mezi ženami zvítězila Lenka Homolová před Lenkou Fidrovou a Kristýnou Horákovou.

Vítězové místních žebříčků - Michal Bílek, Martin Šimůnek, Jan Stoklasa, Lenka Homolová, Lukáš Daňo a Michal Adam

Nejaktivnějším hráčem se shodně stali Michalové Voda a Adam, kteří odehráli 44 turnajů v základní části. Nejvíce vítězných turnajů měl na svém kontě Jan Stoklasa, když dokázal vyhrát 18 turnajů. Vyrovnal tak výkon Davida Bártla z předchozího ročníku. 
Nejvíce turnajů na 1 hracím místě vyhrál Jan Stoklasa. Na Jiřické v Humpolci zvítězil ve 13 turnajích, o 2 více než loni Zdeněk Soukup.


Překvapivý vítěz mužů Jan Kadlec

Do turnaje mužů se přihlásilo 47 hráčů (o 4 hráče více jak první ročník) z celkem 80 nominovaných (64 + 16 náhradníků). Podle počtu přihlášených hráčů se hrálo systémem skupin každý s každým a následným KO pavoukem. Hráči byli rozděleni do 8 skupin po 5-6 hráčích, kde se hrálo na 2 hrané legy každý s každým. Z každé skupiny postupovali první 2 hráči do osmifinále. Domácího prostředí dokázal využít Ivo Rückl, který se proházel z těžké skupiny až do čtvrtfinále turnaje, když v osmifinále porazil Michala Vodu těsným rozdílem 3:2 (nejvyrovnanější zápas celého osmifinále). Skvěle ve skupině také házeli Jirka Vopěnka, Rosťa Hranický nebo brněnský Jarda Linhart, kteří své skupiny vyhráli. 
Největším překvapením a příběhem turnaje se však stal vítěz celého turnaje Jan Kadlec. Honza vyhrál svoji skupinu bez prohry, když remizoval pouze s Rosťou Fikarem a Ivošem Rücklem. V osmifinále si poradil ve skvělém zápase s Františkem Veverkou poměrem 3:1, když prohrával 0:1. Čtvrtfinále vyhrál jasně 4:0 nad Filipem Menšíkem. V semifinále prohrával s Davidem Bártlem už 0:3, ale opět skvěle otočil na 5:3. Ve finále, hraném na 6 vítězných legů, už to byla hra nervů a po výsledku 6:3 se mohl radovat ze svého prémiového vítězství. Svoji první šanci vyhrát turnaj, tak neproměnil dvojnásobný vítěz celkového žebříčku Lukáš Daňo, který také bez prohry vyhrál svoji skupinu (remíza s Pepou Lužou), v osmifinále porazil Jirku Brůnu 3:1, ve čtvrtfinále zvítězil nad Rosťou Hranickým 4:1 a v semifinále nejtěsnějším rozdílem 5:4 nad Pepou Rezkem. Ve finále pak vedl 2:0, ale bohužel pro něj, se mu nepodařilo hru udržet a prohrál s již zmíněným šampionem Honzou Kadlecem.
Na příběhu Honzy je ještě jedna zajímavost a to, že do finálového turnaje postoupil jako náhradník ze 69. místa se 4 účastmi v nominačních turnajích! Takže vyhrát turnaj šlo i z pozice náhradníka s minimálním počtem turnajů. V novém ročníku už toto nepůjde a účastník Finále mužů bude muset mít odehráno minimálně 10 nominačních turnajů.

Šampiónkou se stala Lenka Fidrová

Turnaj žen se zúčastnilo 16 hráček z celkových 26 nominovaných (24 + 2 náhradnice). Hráčky byly rozděleny do 4 skupin po 4 a z každé skupiny postupovaly 3 hráčky do play-off. Vítězky skupin měly přímý postup do čtvrtfinále. Do finále se probojovaly Lenky Homolová a Fidrová. Vítězka celkového žebříčku Lenka Homolová po vítězství ve své skupině porazila ve čtvrtfinále Kristýnu Kemrovou 2:0, v semifinále pak pokračovala bez ztráty legu a porazila obhájkyni vítězství Lucku Barešovou 3:0, vrátila ji tak prohru z osmifinále prvního ročníku.
Lenka Fidrová vyhrála svoji skupinu a pavoukem prošla také bez ztráty legu. Ve čtvrtfinále vyhrála nad Karolínou Homolovou 2:0, v semifinále pak nad Kristýnou Horákovou 3:0.
Finále hrané na 4 vítězné legy lépe zahájila Lenka Fidrová, která vedla již 3:0 a vypadalo to, že neztratí ani jeden leg. Její jmenovkyně se však nevzdávala a snížila až na 2:3. Nakonec však Lenka Fidrová dokázala hodit poslední double a mohla se tak radovat ze svého prvního velkého vítězství.

Nejúspěšnější muži a ženy hlavního turnaje - nahoře Lucie Barešová (3.), Petr Čámský (5.), Lukáš Daňo (2.), Ivo Rückl (5.), David Bártl (3.), Rosťa Hranický (5.); dole Lenka Homolová (2.), Lenka Fidrová (vítězka), Jan Kadlec (vítěz) a Kristýna Horáková (3.)


Výsledky Muži



Vítězové hlavních turnajů Lenka Fidrová a Honza Kadlec

Malé Finále vyhrál Jan Neuwirth

Do Malého Finále se prezentovalo 44 hráčů, kteří již nehráli hlavní turnaje nebo se do nich nenominovali. Vítězem se stal Jan Neuwirth, který v krásném finále 2x porazil vítěze pravé strany a držitele nejvíce vyhraných turnajů Honzu Stoklasu. Honza Neuwirth tak obhájil stupně vítězů z loňského ročníku, kde skončil třetí. 
Třetí místo obsadil Josef Luža, který stejně jako Honza stál na "bedně" již podruhé. Loni obsadil druhé místo. Čtvrtý pak skončil Rostislav Fikar.
Nejlepší ženou se po rozstřelu s Radkou Hanouskovou a Lucií Konečnou stala Kamila Párová.

Nejlepší hráči Malého Finále - Pepe Luža (3.), Jan Neuwirth (vítěz) a Rosťa Fikar (4.)

Nejlepší žena Malého Finále - Kamila Párová

Vítězem Superfinále je Josef Rezek

Pro vítěze jednotlivých hracích míst byl připraven samostatný turnaj ve hře Cricket. Nasazení do KO pavouka bylo dle získaných bodů v místním žebříčku. Celý turnaj se hrál na 2 vítězné legy. Vítězem se stal Josef Rezek, který ve finále porazil skvěle hrajícího Michala Adama poměrem 2:0. Na třetích místech se umístili Lukáš Daňo a Jan Stoklasa.




Losované ceny

Během turnaje bylo vylosováno 55 cen vč. dvou soudků piva, které vyhráli Stanislav Kúřil a Jaroslav Linhart, oba z hracího místa Velká Bíteš. Na závěr mezi všechny účastníky se pak losoval notebook zn. Asus. Šťastným vítězem se stal humpolecký Michal Voda, kterého vylosoval vítěz turnaje mužů Jan Kadlec. Gratulujeme...


Šťastný vítěz notebooku Michal Voda

Na závěr...

Všem moc děkujeme za podporu na turnaji, především všem rozhodčím jednotlivých hracích míst a hráčům, kteří pomohli s organizací. Dále personálu Bowling Baru za skvělou obsluhu a občerstvení po celou dobu turnaje. Moc děkujeme za zpětnou vazbu a připomínky. 
Určitě je co zlepšit do dalšího ročníku, a i když se nelze zavděčit všem hráčům, tak se vám budeme snažit vyhovět. 
Nový ročník začíná v týdnu od 7. 11. 2022 na vašich hracích místech, které rozhodčí přihlásili. Tak ať to letos lítá...

Vítězové losovaných cen


Foto: Ondřej Bareš

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat