pátek 3. srpna 2018

Titul II.Vicemistryně Evropy putuje do Světlé nad Sázavou

23. Mistrovství Evropy EDU 2018 | Caorle, Itálie

V první polovině června se od 9.6. do 15.6.2018 konalo 23. Mistrovství Evropy v moderních šipkách, které hostilo opět přímořské letovisko Caorle na severu Itálie. Zúčastnilo se ho celkem přes 200 šipkařů z českých luhů a hájů a součástí byli také hráči reprezentující Kraj Vysočina, konkrétně havlíčkobrodsko pak pomyslně zastupovali Ondřej a Lucie Barešovi, kteří se šampionátu zúčastnili již počtvrté. 

Program mistrovství začal v sobotu v podobě zahřívacích turnajích mužů a žen, do kterých však hráči z naší oblasti nezasáhli. V neděli bylo na programu mistrovství Evropy družstev ve čtyřech kategoriích, tzv. Eurocupy. Oproti loňskému ročníku, kdy se hrálo ve dvou dnech, se tentokrát podařilo vše odehrát v neděli. Obhájkyněmi evropského bronzu z loňského ročníku byly hráčky z týmu Grenela CZ, za které pravidelně nastupuje také Lucie Barešová, hrající v okrese za Melouni Světlá nad Sázavou. Holky ze skupiny postoupili  z 1. místa, avšak hned v prvním kole play-off narazily na italské ženstvo Vispi Team, kterého byly součástí i národní reprezentatky. Po těsné prohře v prodloužení 1:2 a celkově tedy 5:6 tak obsadily konečné 9. místo z 27 přihlášených týmů. V hlavní kategorii mužů se představil také tým reprezentující Vysočinu a to Dusejov Predators ve složení Jiří Kremser, Jiří Doležálek (oba Šipková Akademie Dušejov), Ondřej Bareš (Melouni Světlá nad Sázavou) a talent českých šipek Vilém Šedivý (DC Holice). Ve velice těžké skupině kluci obsadili poslední místo a celkově tak skončili na 45. pozici (celkem 55 přihlášených družstev). Nejlepším českým družstvem se stali Mafie CZ (jádro ze superligové Ložiskové Mafie Pšov), kteří EUROCUP vyhráli, když ve finále porazili další český superligový tým Mustang Brno.

V pondělí dopoledne se konal první individuální mistrovský turnaj a to konkrétně ME smíšených párů. Na tento turnaj určitě nezapomenou Lucie Barešová a Čestmír Křepelka (Olympia Tábor), kteří zahráli svůj životní turnaj a v úctyhodné konkurenci 167 mixových dvojic obsadili úžasné 3. místo! V cestě za titulem II. Vicemistra Evropy porazili i několik reprezentačních dvojic, mj. z Rakouska, Německa ale i české reprezentanty v souboji o pohárové umístění, Pavla Drtila s Blankou Vojtkovou (4. místo). Stopku v postupu do finále jim vystavil až chorvatský pár Alan Ljubic a Josipa Spahija, kterým podlehli těsně 2:3, když se dokázali ze stavu 0:2 vrátit zpět do utkání (Lucka zavření D10 na 1:2 a BULL na 2:2). Rozhodující leg mohla Lucka dokonce rozhodnout D20, ale bohužel se nepodařilo. I přes to však při vyhlášení zahrála česká hymna. Zasloužili se o to David Písek s Terezou Pelíškovou, kteří ME mixů vyhráli. 
Úterý bylo ve znamení mistrovství dvojic, které opanovali češké páry. Mužský šampionát ovládli Chorvati Alan Ljubic + Dean Biskupic, kteří ve finále porazili české "repre" Jiří Moravec + Martin Hoffmann. Bronzoví skončili naši Karel Sedláček + Pavel Drtil. Ještě úspěšnější byly české dámy Blanka Vojtková + Tereza Pelíšková, které celý turnaj vyhráli a získávají titul Mistryní Evropy. Ve finále zvítězili nad spoluhráčkami z reprezentace Šárkou Dvořákovou a Ladou Knapovou.

Ve středu startovaly národní týmy a po úspěšném dni (muži ve finále pravé strany, ženy v semifinále levé strany) pokračovaly boje ve čtvrtek dohrávkami play-off. Ženy nakonec neobhájili stupně vítězů a končí na 4. místě. Muži naopak po výhře nad ruským národním týmem poráží ve finále i obhájce titulu chorvaty a získávají tak, po předloňském 2. místě a loňském 3. místě, titul Mistrů Evropy. Skvěle je doplnili i Junioři, kteří také získávají zlaté medaile.
Ve středu se hrály ještě mistrovské Triplemixy a nejlepší českou trojicí byl tým Mustang Brno ve složení Pelíšková, Písek, Bašný na pěkném 5. místě. 

Čtvrtek byl hrací den pro kvalifikaci do hlavního turnaje Mistrovství Evropy. Letošní novinka, kde hlavní turnaj hraje pouze 128 nejlepších hráčů (resp. 64 hráček), z toho 32 hráčů (resp. 8 hráček) postupovalo právě z kvalifikace. Slušně měl turnaj rozehraný Ondřej Bareš, který se turnajem prokousával vpřed po levé straně, avšak těsně před vysněnou metou ho porazil maďarský hráč. Konečné 49. místo na postup do hlavního turnaje nestačilo, což bylo i mírným zklamáním, ale i tak vylepšil celkové umístění na ME z loňského ročníku. V ženské kvalifikaci Lucie nestartovala, a tak v hlavním turnaji jsme neměli žádného zástupce z naší oblasti.

Posledním hracím dnem byl pátek a již tradičně královská hra jednotlivců 501 DO. Úžasným výkonem se v turnaji mužů prezentoval Pavel Drtil, který ve zlaté cestě za titulem zahrál skvěle, když od čtvrtfinále do finále ztratil pouhé 2 legy z 21 odehraných! Finále dokonce vyhrál 7:0! Zaslouženě Mistr Evropy. Za zmínku stojí také výkony dalších reprezentantů Michala Onda a Martina Hoffmanna, kteří se shodně umístili na pěkném 5. místě. Mezi ženami zahrála nejlépe Alena Gregůrková, která vybojovala skvělé 3. místo, když ji vyřadila až německá hráčka po výsledku 3:6. Pavla Drtila perfektně doplnil Tomáš Houdek, který vyhrál ME žáků. A aby toho nebylo málo, tak pro změnu Alenu Gregůrkovou napodobil Vilém Šedivý, když vybojoval bronz v kategorii Juniorů.

Závěrem neskutečné mistrovství, jak pro naší malou českou zemi, která se tak stala nejúspěšnějším národem letošního mistrovství, tak velký úspěch pro naší šipkovou obec ze Světlé, kde bude po celý rok titul II. Vicemistryně Evropy. Již potřetí během 4 let je tak na Vysočině bronz z ME, resp. MS, a to díky Lucii Barešové. Veliká gratulace. Velké dík pak patří městu Světlá nad Sázavou a Kraji Vysočina za podporu na tomto šampionátu.



Podpořil Kraj Vysočina


Žádné komentáře:

Okomentovat