pondělí 14. května 2018

Finále Vysočina Tour patřilo světelským šipkařům

V sobotu 12.5.2018 se uskutečnilo finále a slavnostní zakončení 6. ročníku Vysočina Tour - největšího seriálu šipkových turnajů na Vysočině. Jedinečný turnaj se konal opět v Kulturním domě v Knyku u Havlíčkova Brodu, kde se finálové turnaje hrají od roku 2014. Pouze v prvním ročníku se finále hrálo v Termesivech.
Nominační turnaje probíhaly celkem na 10 hracích místech po dobu 30-ti týdnů. Celkem se odehrálo 298 turnajů a nejaktivnějším hracím místem se stal Sport Bar Hattrick Jihlava, které navštívilo celkem 532 hráčů, což činí průměr téměř 18 hráčů na turnaj!
vítězové místních žebříčků

Celého seriálu se zúčastnilo 352 šipkařů (287 mužů, 65 žen). Celkový žebříček vyhrál Jan Stoklasa s celkovým počtem 3305 bodů. Druhý skončil David Bártl a třetí místo obsadil Michal Šťastný. Mezi ženami zvítězila Hana Málková, před Marcelou Frühaufovou a Petrou Žiačikovou. 
celkový žebříček muži + ženy

Nejaktivnějším hráčem se stal Filip Menšík, který odehrál 59 turnajů v základní části. Nejvíce vyhraných turnajů má na svém kontě havlíčkobrodský David Bártl, kterému se povedlo stát na stupni nejvyšším ve 31 turnajích z 52 účastí. Nejvíce turnajů na 1 hracím místě vyhrál Jan Stoklasa, celkově byl první ve 14-ti turnajích v humpoleckém baru Mlíčňák.
Před samotným zahájením turnaje nás poctila svojí návštěvou Viktorka Fironová, která trpí vážnou nevyléčitelnou nemocí SMA (spinální muskulární atrofií). Všichni šipkaři, kteří po celou sezonu hráli tento seriál turnajů, přispěli Viktorce částkou přesahující 8000 Kč. Navíc byla v místě konání turnaje připravena kasička, kam mohli všichni účastníci akce přispívat během celého dne.

První vítězství pro Josefa Rezka

Do turnaje mužů se prezentovalo rekordních 92 hráčů z celkem 110 nominovaných. Byl tak překonán rekord 88 hráčů z roku 2016. Favoritů na vítězství bylo spousta, nechyběl zde žádný vítěz předchozích ročníků - obhájce z loňského ročníku František Veverka, trojnásobný mistr Jan Stoklasa či historicky první vítěz Velkého Finále Michal Voda. Avšak vítěz může být pouze jeden...
Šampiónem letošního ročníku se stal Josef Rezek hrající za tým Melouni Světlá, ale cesta to pro něj nebyla jednoduchá. Po vítězství nad Tomášem Blažkem, Milanem Peřinou, Radkem Bílkem a Filipem Wastlem následovalo čtvrtfinále pravé strany s Radkem Dostálem, které vyhrál nejtěsnějším rozdílem 3:2. V semifinále potom nestačil na Martina Doška ("posilněn" velkým vítězstvím nad Janem Stoklasou) a musel do opravné části pavouka. Výhry nad Františkem Veverkou a Ondřejem Barešem mu zajistily odvetný zápas s Martinem ve finále strany poražených o postup do absolutního finále. Martin své utkání prohrál a skončil na celkovém třetím místě, naopak Pepa se mohl již podruhé ucházet o vítězství v tomto turnaji (poprvé prohrál v roce 2014 s Honzou Stoklasou). Soupeřem ve finále mu byl zatím neporažený Lukáš Benda, který se o titul ucházel poprvé (dosavadní maximum bylo 4.místo z roku 2016). Lukáš na cestě do finále porazil Karla Ročka, Miloše Nevídala, Michala Adama, Jindřicha Valu, Ondřeje Bareše a Martina Doška. Finálové utkání se hrálo ve velice kvalitním tempu a po vítězstvích dvakrát 3:1 mohl Pepa slavit svůj prémiový triumf. 
nejlepší hráči Finále 
Kompletní výsledky muži | Hrací plán



Lucie Barešová rekordmankou Velkého Finále

Turnaj žen hrály všechny nominované hráčky, což se stalo poprvé od počátku seriálu, navíc v rekordní účasti 27 žen. Doposud bylo maximum 20 hráček v roce 2016. Stejně jako u mužů, ani u žen nechyběly žádné vítězky z předchozích ročníků - obhájkyně posledních dvou vítězství Petra Balnohová, která v případě úspěchu mohla pomýšlet na "posvátný tripl" a vyrovnat tím rekord a Lucie Barešová, která byla naopak připravena stanovit rekord absolutní v počtu celkových vítězství. Jiné vítězky tento turnaj nezná a mohl to změnit právě tento ročník, jenže...
Výbornými výkony se prezentovaly především všechny 3 hráčky ze Světlé nad Sázavou, které obsadily stupně vítězů. Velkým překvapením turnaje se stala Pavlína Žáčková, která na cestě do finále levé strany porazila Petru Balnohovou (5.místo) a Petru Žiačikovou (4.místo) hrající za klub Zapomnění Jihlava, dalším milým překvapením dne. Ve finále strany poražených se tak utkaly světelské hráčky - Lenka Čermáková a právě Pavlína Žáčková. Lenka přijela opravdu ve skvělé formě a po vítězství 3:0 postoupila do absolutního finále. Soupeřkou jí byla trojnásobná vítězka Lucie Barešová, která Lenku ve finále pravé strany porazila 3:2. Samotné finále bylo nejvyrovnanější v historii, když se hrálo na maximální počet 10 legů! Vítězkou a zároveň čtyřnásobnou šampiónkou se po výsledcích 2:3 a 3:2 stala Lucka Barešová a stanovila tak nový rekord Velkého Finále v počtu triumfů v turnaji.
nejlepší hráčky Finále
Kompletní výsledky ženy | Hrací plán


Jaromír Váňa vítězem Malého Finále


Do turnaje Open nebo-li Malého Finále se zaprezentovalo 45 hráčů, kteří již nehráli hlavní turnaje nebo se do nich nenominovali. Absolutně největší úspěch zaznamenal mladý David Málek, který v těžké konkurenci obsadil krásné 3.místo, což ve svém věku může považovat za vítězství. Jeho přemožitelé byli pouze finalisté celého turnaje Jaromír Váňa a Zdeněk Barták. Celkovým vítězem se stal nakonec "Miras", který zvítězil po výsledcích 0:2 a 2:0. Tím byla dokončena letošní nadvláda světelských hráčů, kteří ovládli všechny turnaje, tedy téměř všechny, protože ještě byl vypsán turnaj Juniorů...
nejlepší hráči Malého Finále


Neporažený David Málek

Turnaje juniorů či-li mládeže se zúčastnilo 8 hráčů a hráček. Hrálo se systémem každý s každým ve dvou skupinách. Vítězové skupin hráli o vítězství, hráči na druhých místech bojovali o bronz. Skupinu A vyhrál bez jediné porážky David Málek se skóre 6:2, druhý skončil Tomáš Zámostný, loňský vítěz. Ve skupině B to bylo vyrovnanější, když o vítězi skupiny rozhodlo až vzájemné utkání mezi Markétou Tučkovou a Petrem Málkem, šampionem z roku 2016. Při stejném počtu bodů a skóre rozhodlo vítězství Markéty 2:1 a tím si zajistila účast ve finále. Utkání o 3.místo vyhrál Tomáš Zámostný, ve finále pak zvítězil David Málek poměrem 2:0 a stal se tak jediným účastníkem turnaje, který v cestě za titulem nepoznal hořkost porážky.
účastníci turnaje Juniorů
Kompletní výsledky junioři


Mistr středař Filip Menšík

Pro vítěze doplňkových turnajů Mistr Středař na jednotlivých hracích místech se konal Turnaj Mistrů (středařů), kterého se zúčastnilo celkem 11 hráčů (10 vítězů hracích míst + obhájce z loňského ročníku). Krásné třetí místo obsadila Petra Žiačiková reprezentující Klub Zapomnění. Ve finále se utkali Josef Rezek (Pivní Bar Meloun) s Filipem Menšíkem (Bar Mlíčňák) a právě druhý jmenovaný dvěma středy rozhodl o svém vítězství.
vítěz Turnaje Mistrů

Všechny turnaje byly pořádány on-line na serveru www.mojeturnaje.cz, v sekci "zveřejněné turnaje" se tak můžete zpětně podívat na průběh turnajů, hrací plány a další statistiky.

Slavnostní zakončení turnaje proběhlo stejným způsobem jako předchozí ročníky, tzn. losováním hlavní ceny. Nejšťastnější v tu chvíli byla Šárka Tomášková, která si odnesla TV v hodnotě 10.000 Kč.
šťastná vítězka TV

Závěrem je nutno poděkovat všem pořadatelům, členům spolku Tajfun Darts z.s. a personálu Baru Tajfun Havlíčkův Brod, za skvělou obsluhu a občerstvení po celou dobu turnaje. Dále děkujeme Bohoušovi Pleskačovi za fotografie. Věříme, že příští sezonu budeme opět hrát tento seriál turnajů a těšit se na 7.ročník Velkého Finále...
stupně vítězů hlavních turnajů a vítězové Velkého Finále

Kompletní fotogalerie






Žádné komentáře:

Okomentovat